Onder het Maaiveld in tv-programma Koffietijd

dinsdag, mei 11 2021

Op woensdag 5 mei waren wij te zien in het tv-programma Koffietijd. Fanny Verkuijlen, projectleider van Onder het Maaiveld, legde uit waarom bodemdieren zo belangrijk zijn. Ook gaf ze de Koffietijd-kijker tips voor een bodemdiervriendelijke tuin.

Opening IJkcentrum voor de Bodem

vrijdag, apr 23 2021

Een gezonde bodem is van levensbelang, en een rijk bodemleven is daarvoor onmisbaar. Helaas gaat dat bodemleven op veel plekken achteruit. Wat voor invloed heeft groen- en bodembeheer daarop? En hoe kunnen we die kennis in gaan zetten? Vanaf volgende maand zijn de antwoorden te vinden in het nieuwe IJkcentrum voor de Bodem. U bent van harte welkom bij de digitale opening!

Donderdag 20 mei 2021

16.00-17.00 uur

Bodemleven voor het eerst wereldwijd geïnventariseerd

dinsdag, apr 06 2021

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO besteedt regelmatig aandacht aan het leven in de bodem: de bodembiodiversiteit, en het belang daarvan voor ons eten en de voedselproductie.

Daarom heeft de FAO recent ook het eerste wereldwijde rapport over de stand van het bodemleven uitgegeven: The State of Knowledge of Soil Biodiversity. “We zijn zo afhankelijk van het leven in de bodem, terwijl ons huidige landgebruik en klimaatverandering een negatieve invloed erop hebben,” vertelt bodemonderzoeker en mede-samensteller Wim van der Putten van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).

Impact voedselbossen op bodemkwaliteit

dinsdag, mrt 30 2021

Met het nemen van bodemmonsters op een voormalige akker bij Almere is een nieuw wetenschappelijk onderzoek aan een veelbelovende vorm van duurzame landbouw van start gegaan: voedselbossen. Bodemecologen Isabelle van der Zanden en Ciska Veen van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) zetten de grondboor in de klei. Hoeveel koolstof slaat een voedselbos op?

Manifest: 'iedereen heeft recht op een groene leefomgeving'

dinsdag, mrt 30 2021

Diverse natuur- en tuinorganisaties doen een beroep op gemeentelijke politieke partijen om in hun verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 aandacht te besteden aan een groene leefomgeving. Volgens de acht organisaties verdient groen meer aandacht omdat het kan bijdragen om problemen op het gebied van klimaatadaptatie aan te pakken en om de biodiversiteit te versterken. In dit Manifest bieden zij ondersteuning aan om een groene leefomgeving – in de private en publieke ruimte – in de partijprogramma’s handen en voeten te geven.

Minibosjes aangelegd in Lelystad voor onderzoek naar bodemleven

donderdag, mrt 25 2021

In Lelystad, bij het nieuw aan te leggen IJkcentrum voor de Bodem, zijn twee speciale Tiny Forests geplant. De Tiny Forests, een concept dat door IVN naar ons land werd gebracht, zullen gebruikt worden voor demonstraties en vergelijkend bodemonderzoek. Zo worden er in deze en andere ‘minibosjes’ in heel Nederland stelselmatig bodemdieren geteld. Bij het IJkcentrum gaan onderzoekers de bodemkwaliteit vergelijken met andere vormen van beheer.

Kernpartners

Overige partners

Financiers