EU lanceert Bodemstrategie

maandag, nov 22 2021

De Europese Commissie presenteerde op 17 november de nieuwe EU-bodemstrategie, waarin de ambitie wordt uitgesproken dat in 2050 alle bodemecosystemen in de EU in gezonde toestand verkeren. De strategie is onderdeel van de Europese Green Deal en de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030.

Een levende tuin begint bij de bodem

vrijdag, nov 12 2021

De bodem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van jouw tuin: goede grond zit namelijk vol met leven en dat is de basis van een levende tuin. Ruim een kwart van de biodiversiteit op aarde leeft in de grond. Met een rijk bodemleven kunnen planten en (fruit)bomen goed groeien en in de bodem vinden veel soorten vogels en andere diersoorten hun voedsel. En een levende bodem helpt om water vast te houden en af te voeren indien nodig. Wel zo handig in een tijd van droogte of extreme regenval.

Cursus Integraal Bodemcoach: “Aandacht voor de bodem moet iets vanzelfsprekends worden”

donderdag, nov 11 2021

In het kader van Onder het Maaiveld ontwikkelde HAS Hogeschool een unieke cursus. Het bijzondere aan de opzet van Integraal Bodembeheer is de brede benadering die mede wordt ingekleurd door de samenstelling van de cursusgroep. De 16 deelnemers zijn met zorg gekozen vanuit agrarische, natuurlijke en stedelijk/infrastructurele hoek.

Bescherm bodembiodiversiteit ook in het openbaar groen

woensdag, nov 10 2021

De bovengrondse biodiversiteit (het aantal organismen) is de laatste decennia stelselmatig achteruit gegaan. Dit geldt niet alleen voor insecten en weidevogels maar ook voor de minder zichtbare bodembiodiversiteit. Ook in de bodems van ons openbaar groen zal de situatie niet veel anders zijn. De vraag is: hoe kunnen we de bodembiodiversiteit verbeteren in het openbaar groen?

Gemeente Amsterdam vindt bodembiodiversiteit van groot belang

vrijdag, okt 22 2021

Deze maand publiceerde de gemeente Amsterdam het boek BiodiverCITY, over het belang van een gezond bodemleven voor de biodiversiteit in de stad. De Bodemdierendagen hebben een grote bijdrage in het prachtig vormgegeven boek. “Het leven in de bodem is belangrijk voor bomen, maar ook voor de waterhuishouding en het tegengaan van hitte.”

Hoe gezond is jouw tuinbodem? Doe de tuinbodemcheck!

vrijdag, sept 17 2021

Heb jij een tuin? Weet jij eigenlijk hoe gezond de bodem daar is? Wat voor bodemdieren erin krioelen? Hoe snel het water wegloopt na een regenbui en of er genoeg goede bacteriën en schimmels inzitten? Met de gratis tuinbodemcheck zoek jij het tot op de bodem uit!

Kernpartners

Overige partners

Financiers