Gemeente Amsterdam vindt bodembiodiversiteit van groot belang

Deze maand publiceerde de gemeente Amsterdam het boek BiodiverCITY, over het belang van een gezond bodemleven voor de biodiversiteit in de stad. De Bodemdierendagen hebben een grote bijdrage in het prachtig vormgegeven boek. “Het leven in de bodem is belangrijk voor bomen, maar ook voor de waterhuishouding en het tegengaan van hitte.”

Amsterdam loopt wereldwijd voorop in het nastreven van biodiversiteit te midden van gebouwen, wegen en de honderdduizenden inwoners. Op de Architectuur Biënnales in Seoul en Venetië presenteerde de gemeente het boek BiodiverCITY, a matter of vital soil. In ARCAM, het Amsterdamse museum voor Architectuur, is inmiddels een tentoonstelling geopend over de ondergrondse infrastructuur in de stad. Onze hoofdstad is daarmee een voorbeeld voor grote steden overal ter wereld.

Wildere stad

BiodiverCITY is één groot pleidooi voor een wildere stad. Met daarin een aanzienlijke bijdrage van Onder het Maaiveld partners: Gerard Korthals van het Centrum voor Bodemecologie - het samenwerkingsverband van Wageningen University & Research (WUR) en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) - en Froukje Rienks van het NIOO schreven maar liefst vier hoofdstukken van het boek, over het belang van bodemdieren voor de biodiversiteit. Korthals: “Het boek heeft als doel om meer aandacht te geven aan de biodiversiteit in de ontwikkeling van steden. Er waren al wel veel publicaties over hoe je met de ruimtelijke ontwikkeling in de stad moet omgaan, maar tot nu toe was er te weinig aandacht voor de bodem an sich en voor de biodiversiteit daarin.”

Eerder nadenken over bomen

Korthals is blij dat er meer aandacht komt voor de rol van het bodemleven in de stad. “Veel bomen in steden zijn ongezond, maar steden kampen ook met ook problemen met de waterhuishouding, het bufferen van warmtestress en kademuren die uit elkaar vallen.” Daar ligt een belangrijk raakvlak met het programma Onder het Maaiveld. “Vaak gaan gemeenten pas aan het eind van een bouwproject nadenken over welke bomen ergens moeten komen. Wij willen gemeenten helpen om al in de ontwerpfase te bepalen welke soorten ze willen, hoeveel ruimte daarvoor beschikbaar moet zijn en welke grond ze nodig hebben, omdat in die grond belangrijke bodemdieren, schimmels en bacteriën leven die de boom nodig heeft.”

 

Bestel BiodiverCITY

Het boek BiodiverCITY, a matter of vital soil is te bestellen via de website van de uitgever.

Over het BiodiverCITY-project is meer te vinden op de Open Research-pagina van de Gemeente Amsterdam.

Kernpartners

Financiers